Openbare speeltoestellen: leuk en belangrijk

 

 proff-350x105

Als gastouder zoek ik heel vaak een speeltuin op samen met mijn kinderen en jonge oppaskinderen. Het is fijn om iets samen te ondernemen en ik weet dat buiten spelen heel gezond is voor de kids, zowel op lichamelijk als geestelijk gebied. Ik geef hier twee voorbeelden van door ons veel gebruikte openbare speeltoestellen. Wat voor een positieve invloed hebben deze toestellen op hun ontwikkeling?

Lekker spelen op de glijbaan en kabelbaan

11.01-400x300Kinderen hebben het nodig om regelmatig te bewegen, klimmen en rennen. Wij maken daarom veel gebruik van een huisje op palen met een glijbaan eraan vast. Er wordt veel onder het huisje gespeeld, waarmee het sociale spel en fantasiespel worden gestimuleerd. Het klimmen en glijden zorgt ervoor dat de kinderen risico’s durven nemen, behendiger worden en spieren kweken. Ook krijgen ze in de uurtjes dat ze buiten zijn de nodige vitamine D binnen.

Een tweede topper onder de openbare speeltoestellen is voor ons de kabelbaan. Hier spelen de kinderen altijd met een groepje en voeren dan overleg over wie er nu weer aan de beurt is. Ook bedenken ze zelf plannetjes om de jongere kindjes te helpen met opstappen en na iedere ronde het touw met zitje weer terug te slepen. Ze leren dus om taken te organiseren en met elkaar rekening te houden. Terwijl het kabelbaanspel voor de kinderen zelf een kwestie van pure lol is.

Betere verstandelijke en lichamelijke ontwikkeling

11.02-400x300De voordelen van het gebruik van speeltoestellen in de openbare speeltuinen zijn talloos. De kinderen kunnen lekker hun energie kwijt en worden gestimuleerd om oplossingen te bedenken bij problemen of conflicten. En wat niet onbelangrijk is: vooral bij de kabelbaan werken ze zich compleet in het zweet, waarmee ze minder kans hebben op overgewicht…