6 groendak

Het installeren van je sedumdak

Een sedumdak met zonnepanelen, dat is wat echt nu in de mode is bij de meeste burgers van Nederland. Het sedumdak is al een tijdje in de smaak en dat geldt ook voor de zonnepanelen. Maar nu is er een perfect nieuw iets op de markt. Een sedumdak met zonnepanelen is geweldig voor diegene die het beste van beide werelden wilt. Dan moet je snel denken aan een dak met veel groen en veel blauw of zwart van de panelen. Dan kan je eraan denken om deze combo te nemen, maar er zit nog aardig wat bloed, zweet en tranen achter. Zo’n installatie zet je namelijk niet in een keer op je dak. Er is aardig wat vakmanschap voor nodig, maar wat moeten ze dan precies doen? Wat is eigenlijk nou echt het proces achter een sedumdak met zonnepanelen?

Het sedumdak neerleggen

Ten eerste moet er natuurlijk een sedumdak geplaatst worden. Je moet hiervoor al wel weten wat voor sedumdak je wilt en waar je je zonnepanelen wilt hebben. Dit tweede is belangrijk want je wilt niet te veel sedum gebruiken, dat is zonde zowel van de sedum als voor je portemonnee. Een sedumdak heeft namelijk net als de zonnepanelen, licht nodig. Als de panelen boven de sedum liggen, gaat de sedum uiteindelijk dood, en dat wil je natuurlijk niet. Het sedum moet met verschillende lagen worden aangebracht op het bestaande dak oppervlak. Vooral veel folies zijn nodig om de wortels van de planten niet naar de bitumenlaag te leidden. Tot slot is er een grindbak nodig om al het water wat naar beneden loopt op te vangen. Uiteindelijk zal het dak in zijn dikte verdubbelen. Daarvoor moet je bouwconstructie ook natuurlijk op en top zijn, anders moet deze ook worden aangepast.

De zonnepanelen installeren

Het sedumdak plaatsen was eigenlijk het lastigste gedeelte van de hele rit. Wanneer dat voorbij is, is het vrij makkelijk, want je hoeft alleen nog de zonnepanelen te plaatsen. Dit doe je door een frame te plaatsen op je dak, dit frame wordt of vastgezet met bouten of met zware funderingspalen, waardoor de panelen niet weg zullen waaien. Uiteindelijk worden hier de panelen op geplaatst en kan je door met de kabels. Deze worden geleid naar de eindbestemming en dan heb je je eigen sedumdak met zonnepanelen te pakken.