Kat verhuizing

Huisdieren verhuizen: waar moet je rekening mee houden?

Verhuizen kan, en is vaak zeer stressvol voor zowel mens als dier. Om ervoor te zorgen dat de overgang tussen 2 woningen zo soepel mogelijk verloopt voor je huisdieren, is het belangrijk om enkele belangrijke stappen te volgen. We geven je enkele belangrijke tips om je huisdieren zo zorgeloos mogelijk te verhuizen.

Voor de verhuizing: een goede voorbereiding!

Ten eerste is tijdig een verhuisbedrijf inschakelen dat handig en goed kan omgaan met huisdieren verstandig. Bereid daarna je huisdier(en) ruim voor de verhuizing voor op de veranderingen die gaan plaatsvinden. Laat ze wennen aan de verhuisdozen en de veranderende omgeving in huis. Zorg ervoor dat hun dagelijkse routine zo veel mogelijk behouden blijft om stress te minimaliseren. Voor honden kan het nuttig zijn om extra wandelingen te maken en ze mentaal en fysiek bezig te houden.

Dag van de verhuizing: zorg voor een veilige en rustige plek

Op de verhuisdag zelf is het essentieel om een veilige en rustige plek voor je huisdier te creëren. Dit kan een aparte kamer zijn waar ze even niet gestoord worden. Voor katten kan een rustige kamer met hun favoriete dekentje en speeltjes een kalmerend effect hebben. Honden kunnen baat hebben bij een lange wandeling voordat de hectiek begint, zodat ze moe en ontspannen zijn.

Tijdens de reis: comfort en veiligheid voorop!

Of je nu een lange of korte afstand verhuist, zorg ervoor dat je huisdier comfortabel en veilig reist. Gebruik een stevige reismand voor katten en kleine honden, en zorg voor voldoende ventilatie. Voor grotere honden is een goed bevestigde autogordel of een speciale hondentransportbox aan te raden. Vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen tijdens lange reizen, zodat je huisdier wat kan bewegen en drinken.

Na de verhuizing: geef je huisdieren de tijd om te wennen

Eenmaal in het nieuwe huis is het belangrijk om je huisdier de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe omgeving. Begin met één kamer en breid hun territorium langzaam uit. Zorg ervoor dat hun favoriete spullen, zoals hun mand, speeltjes en voerbakjes, direct beschikbaar zijn. Houd hun routine zoveel mogelijk hetzelfde om een gevoel van stabiliteit te bieden.

Extra planning en zorg

Verhuizen met huisdieren vergt extra planning en zorg, maar met de juiste voorbereiding en aandacht kun je de overgang voor zowel jezelf als je huisdier soepel en stressvrij maken. Heb je infraroodverwarming? Lees hier hoe je die moet verplaatsen.