raamboompjes

5 gouden tips bij de aanschaf van raamboompjes

Heb jij een nieuw raamboompje nodig voor jouw ramen of deur, omdat je gaat verbouwen, verhuizen of de oude raamboompjes kapot zijn? Dan is het fijn dat je de juiste keuze maakt. Hiervoor geven wij jou 5 gouden tips.

1. Kies de juiste opties

Allereerst is het belangrijk dat het raamboompje op het raamkozijn past. Hiervoor dien je een keuze te maken uit ‘links’ of ‘rechts’. Om te checken of je de juiste keuze maakt dien je te kijken met welke hand je de deur of het raam opent. Je kijkt hiervoor naar de oude raamboompjes of de deurklink. Pak je deze met jouw linkerhand, dan heb je een raamboom rechts nodig. Met de rechterhand is het precies andersom, dan heb je een raamboom links nodig. Je kan het soms ook checken door naar de scharnieren te kijken. Zitten deze links van de deur of het raam, dan plaats je een raamboom rechts. Zitten deze aan de rechterkant, dan is het precies andersom.

2. Zorg voor de gewenste kleur

Daarnaast is het belangrijk om voor de juiste kleur te kiezen. Er zijn drie verschillende kleuren, namelijk wit, zwart en zilvergrijs. Daarnaast heb je nog de RVS raamboompjes, geschikt voor naar buitendraaiende ramen en deuren. Zo kan dit raamboompje niet roesten, ideaal als het regent en je het raam of de deur vergeet dicht te zetten. Ook kan deze goed toegepast worden in schuren of vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Doordat je uit diverse kleuren raamboompjes kan kiezen, is er altijd wel een geschikt raamboompje in jouw smaak, die bij jouw interieur en het kozijn past. De raamboom zwart past goed bij moderne interieurs, wit bij witte kozijnen en zilvergrijs past overal wel bij. 

3. Een raamboom voor de deur

Wil je een raamboom op de deur plaatsen? Wij adviseren dit niet te doen, tenzij je onvoldoende budget hebt voor een extra slot. De naam zegt het ook al, ze zijn speciaal ontworpen voor ramen en daarop gemaakt. Als je er toch voor kiest, adviseren wij om er twee te plaatsen, waarvan één onder- en één bovenaan de deur. Ook kan je ze beter ondersteboven plaatsen, zodat je net wat meer veiligheid hebt. Kies als laatste voor een raamboom met SKG1 keurmerk, want dit zorgt ervoor dat jouw deur toch 2 minuten langer beveiligd is. Dit raamboompje herken je door het slot dat erop zit.

4. Goede beveiliging

Onze vierde tip is om ervoor te zorgen dat jouw raam van een optimale beveiliging voorzien is. Dit doe je door te kiezen voor een raamboom van Dulimex of Axa met SKG* keurmerk. Beide merken zijn kwalitatief even goed, alleen zijn de Dulimex raamboompjes goedkoper. Plaats er wel twee, anders is het raam alsnog niet zelfstandig inbraakwerend en is het dus onvoldoende beveiligd. Dit raamboompje herken je door het slot en soms zit er ook een drukknop op. Alleen een drukknop is echter niet voldoende, dan beschikt het raambeslag niet over een SKG1 keurmerk. Daarnaast is het ook voorzien van kinderbeveiliging, omdat kinderen niet zomaar het raam kunnen openen, vanwege het slot en eventueel de drukknop. Zo kunnen ze niet zomaar weglopen of uit het raam vallen. Op die manier hoef jij je daar geen zorgen meer over te maken. 

5. Kies de juiste sluitkom

Als laatste zal het raamboompje ook op jouw raam moeten passen. Alleen de juiste draairichting kiezen is niet genoeg, je zal ook de juiste sluitkom moeten kiezen. Je hebt een opbouw-, inbouwsluitkom en sluithaak. De opbouwsluitkom valt niet op en valt mooi weg in het kozijn. De opbouwsluitkom valt wel op, maar is wel eenvoudiger te monteren. Ideaal voor als je niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan de montage of niet enorm handig bent, al zeg ik het zelf. Werkt een opbouwsluitkom niet of wil je geen gat in het kozijn boren, dan kan je het beste voor een sluithaak kiezen. Het raam kan hier bovendien moeilijk mee ontwricht worden, omdat de haak de raamboom in de sluitkom vastzet. 

Weet je niet zeker of de schroeven bij het raam in het glas terechtkomen? Bestel er dan ook een montageplaat bij, waardoor je de schroeven van het glas af kan plaatsen en de tochstrip beter functioneert.