Houten Vloer

Tips voor het kiezen en hebben van een houten vloer in je huis

Een massief houten vloer is helemaal terug van weggeweest. Het geeft een woning een unieke uitstraling, is zeer duurzaam en divers. Hout heeft echter ook nadelen en juist die diversiteit maakt het soms lastig om een keuze te maken. Want welke houten vloer is nu de beste voor jou? Dat ontdek je aan de hand van de volgende tips.

Houten Vloer

Denk na over de hardheid

Niet elke houtsoort is even hard. Denk goed na over hoe intensief de vloer gebruikt gaat worden en stem de kwaliteit van de houtsoort hierop af. Je wil natuurlijk niet dat de vloer onnodig beschadigd raakt op een manier die te voorkomen was. Een afwerkingslaag is daarvoor overigens ook zeer belangrijk. Er zijn veel soorten olie en lak te koop waarmee je de vloer in de lak kunt zetten. Laat je hierin wel voorlichten op basis van houtsoort die je kiest want niet elke olie werkt met elke houtsoort. 

Verwaarloos niet de ondervloer

Voor een mooie en strakke houten vloer is een goede ondervloer ontzettend belangrijk. De ondervloer moet goed droog zijn, vlak en natuurlijk stabiel. Een houten vloer kan je vaak over een bestaande vloer heen leggen wanneer deze aan de vorige punten voldoet. Als er bijvoorbeeld beton of een oude vloerbedekking ligt, dan is er een kans dat je dit kunt laten liggen. Dat is echter niet  altijd zo. 

Denk na over kleuren

Hout is niet alleen mooi maar ook heel divers. Dat wil zeggen dat het in eindeloos veel kleuren beschikbaar is. Denk goed na over welke kleuren je in huis wil en vooral of een vloer niet te donker of te licht uit zal vallen. Het is namelijk zo dat een al donker interieur misschien wel erg donker wordt met een houten vloer in bepaalde kleuren. Kies dan juist voor een lichte vloer. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde.