Groene daken beschikken over vele voordelen

Een groen dak, ook wel een sedum dak genoemd is een dak dat uit planten, mossen en grassen bestaat. Een groendak maakt de woning duurzaam en beschermd de onderliggende bedekking van het dak. Sedum daken worden veel toegepast om bewust om te gaan met het leefklimaat. Door een groen dak te plaatsen krijgt biodiversiteit een grote kans om stuifmeel te verspreiden om zo meer vegetatie te kweken die op zijn beurt voor een lucht met veel zuurstof zorgt. Er komt vooral in steden veel Co2 vrij. Door de opname van stikstof stoten planten weer schone lucht uit. Ook wordt zonlicht weggefilterd en zorgen condensdeeltjes van de planten voor verkoeling in de lucht. Groene daken helpen tegen extreme hitte in steden die het gevolg zijn van klimaatverandering.

Het type dat wat geschikt is voor een groendak>

Daken mogen niet verouderd of vervallen zijn. Een inspecteur moet het dak eerst bekijken alvorens er een groendak wordt geplaatst. Zo moeten er soms eerst reparaties worden uitgevoerd en eventuele lekkages worden verholpen. Een groendak bestaat uit een aantal lagen die regenwater filteren samen met een substraatlaag die verkrijgbaar is in verschillende diktes. Zowel op platte als daken met een hellingshoek van maximaal 45 graden zijn geschikt voor een groendak.

De dikte van het dak bepalen

Zo zijn er intensieve en extensieve groene daken. De intensieve daken hebben veel vegetatie met veel wortels. Een daktuin samenstellen kan het beste met een zwaar en intensief dak die en substraatlaag van meer dan 15 cm dikte heeft. Schuine daken zijn minder geschikt. De hellingshoek is bepalend. Dit heeft met de water afvoer te maken en de verschuiving van planten. Groene gevels zijn een goed alternatief voor een groen dak.

Keuze uit kruiden dak of sedum dak

Een sedum dak heeft vaak vetplantjes die makkelijk zijn in hun verzorging door de reserves aan voedingsstoffen die zij bewaren. Ze moeten in droge tijden wat water hebben. De vetplantjes kunnen worden samengesteld aan de hand van eigenschappen. Dit heeft met de ligging van het dak te maken. De ene plant heeft meer zon nodig, terwijl de andere beter in schaduw groeit. Daarnaast is er nog een samenstelling van kruiden plantjes. Deze kunnen klein en licht van gewicht zijn. De kleine planten zoals mossen, grassen en sedum planten kunnen goed groeien op een substraatlaag van minder dan 15 cm. Voor grotere en stevige planten kan een intensief dak de beste optie zijn met een dikkere substraatlaag.